Roller derby är en fartfylld sport och det är inte alltid så lätt att hänga med i spelet, särskilt om en inte har sett så många matcher. Ett tips är att fokusera på jammern på det lag du hejar på. På det sättet blir det ofta lättare att se vad som händer.
Två lag med upp till 15 spelare vardera spelar under två perioder á 30 minuter. Varje period är uppdelad i “jams” som pågår i max 2 minuter. Under varje jam kan båda lagen ta poäng.
Inför ett jam ställer de två lagen upp sina kedjor på banan. Kedjorna består av blockers, pivots och jammers. Jammers plockar poäng, blockers hindrar motståndarjammern från att ta poäng och pivoten kan bli jammer om det behövs. Poängen plockas genom att varva motståndarblockers och pivots.
Utvisningar delas ut löpande under spelets gång. När en spelare får en utvisning får den sitta 30 sekunder i utvisningsbåset. Under denna tid spelar dens lag med färre spelare på planen.
Det lag som har flest poäng i slutet av matchen vinner.
Lagen består av upp till 15 spelare vardera och dessa kan ha följande positioner:
Jammern är den enda som kan ta poäng för sitt lag. Jammers har en stjärna på hjälmen.
Pivoten är en blocker som kan ta över rollen som jammer om jammern ger över sin jammermössa. Pivots har ett streck på hjälmen.
Blockers är de resterande spelarna som försöker att hindra motståndarnas jammer att ta sig igenom packet samtidigt som de försöker hjälpa sin egen jammer.
Jammer
Pivot
Blocker
En Roller derby-match är uppdelat i två 30 minuters perioder. Dessa är i sin tur indelade i så kallade ”jams” som varar i max 2 minuter. Spelet spelas på en oval bana som kallas för track.
I början av varje jam ställer båda lagen upp 4 blockers (om ingen är utvisad!) mellan jammerlinjen och pivotlinjen. Lagen ställer också upp var sin jammer som börjar bakom jammerlinjen.
Riktningen för spelet är motsols. Spelare får åka medsols så länge de inte tacklar eller trycker på motspelare.
En vissla startar jamet. Efter jammers första passering genom packet kan de börja ta poäng. De får ett poäng för varje motståndarblocker de passerar. Den jammer som först tar sig igenom packet blir “lead jammer” och får närsomhelst avsluta jammet genom att slå händerna mot sina höfter. Om den som är lead jammer får en utvisning eller tar av sig jammermössan tappar den sin position och jammet pågår i två minuter.
Det lag som har flest poäng när matchen är slut vinner!
Packet består av den största gruppen blockers från båda lag som är inom 3 meter ifrån varandra. Om det inte finns något pack får man inte blocka och man måste återbilda packet. Domaren skriker “No pack” när detta sker. Blockers får blocka 6 meter bakom och 6 meter framför packet. Därefter är de “Out of play” och måste åka tillbaka till packet.
Efter det första varvet börjar jammers plocka poäng. Poängen plockas genom att passera motståndarblockernas höfter. Har blockern en gång passerats har dens poäng för det varvet plockats, även om den hinner åka in framför jammern på samma varv igen. En jammer kan alltså ta max fyra poäng per varv.
Om jammern inte hinner passera alla blockers på ett varv innan jamet är slut får den poäng beroende på hur många blockers den hade hunnit passera.
Matchen övervakas av 7 domare och 11 stycken Non-Skating Officials (NSO:s). Domarna ser till att spelet går säkert till och delar ut utvisningar till spelarna. NSO:s håller bland annat koll på poäng, utvisningar och tid.
Utvisningar, eller penalties, tas löpande under spelet och den som blir utvisad ska direkt ta sig till utvisningsbåset.
Varje penalty ger 30 sekunder utvisning och laget får spela kort under den tiden. Flera spelare kan få utvisningar samtidigt, men det måste alltid finnas minst en blocker från vardera lag på planen. Jammers kan också få utvisningar, men båda jammers får inte vara utvisade samtidigt. Deras utvisningar blir då förkortade.
Om en spelare får sju penalties får den inte spela mer och istället sätta sig på läktaren. Detta kallas för “Foul out”.
Nedan kan du läsa om ett urval av vanliga penalties.
Cutting the track
När en spelare blir tacklad utanför tracket av en motståndare måste den gå tillbaka in på tracket bakom den spelaren och/eller de som var framför när spelaren blev uttacklad. Gör den inte det blir den utvisad.
Direction
Spelare får bara tackla motspelare i motsols riktning. Om en spelare tacklas eller trycker på en annan spelare medsols blir det utvisning.
Back block
Om en spelare åker in i, tacklar eller trycker i en motspelares rygg och den tappar balansen, faller eller tappar position blir det utvisning.
Forearms
Att putta, dra i eller trycka på en motspelare med underarmarna.
Hos oss finns det plats för alla som vill vara med och utveckla sporten och föreningen. Du kan vara med som spelare, ledare, domare, funktionär, volontär, supporter… You name it!
Du behöver inte ha någon erfarenhet av roller derby eller skridskoåkning överhuvudtaget! Vi lär dig allt du behöver för att vara med.
Vi har både junior- och seniorverksamhet. Terminen en fyller 8 år får en börja träna roller derby, och terminen en fyller 16 får den som vill börja träna i seniorverksamheten.
Under vårterminen arrangerar vi prova-på-tillfällen på följande datum och tider:
28 februari kl 19.15-20.30
11 mars kl 12.45-14.00
7 mars kl 18.30-19.30
Vi vill rikta ett stort tack till våra sponsorer som möjliggör vår verksamhet!
Genom roller derby kan vi skapa nytta för både samhälle och näringsliv. Vi ger människor som tror att idrott inte är för dem en chans att testa på en sport, där din kroppsform, könsidentitet, ekonomiska situation och ålder inte påverkar din potential att ta del av sportens fördelar. Vi skapar tillsammans en gemenskap där alla kan hitta sin plats att utvecklas.
Hör av dig till oss på sponsring@lulearollerderby.se så kan vi utforska ett samarbete tillsammans!
Om du undrar över något gällande vår förening och/eller sport, tveka inte att höra av dig till oss så gör vi vårt bästa för att besvara dina frågor!