En stark kärlek och passion för vår förening och sport står bakom allt vi gör. Den kärleken och passionen kokas ner till vår vision, våra mål och våra värderingar.
Alla är välkomna till vår förening, oavsett storlek, längd, hudfärg, etnicitet och ålder. Det viktigaste för oss är att du vill dela vår passion.
Hos oss finns det plats för alla nivåer inom idrotten, oavsett om du vill träna på motionär- eller elitnivå, och oavsett vilken idrottserfarenhet du har sedan tidigare.
Vi vill vara del av utvecklingen av svensk roller derby, både på och utanför banan. Vi deltar både i det svenska seriespelet och spelar internationella matcher.
Genom roller derby kan vi bygga vårt självförtroende, välmående och styrka, och bidrar positivt till folkhälsan.
Idrott är en viktig del i Luleås utveckling, och vi tror att roller derby är ett viktigt alternativ till de traditionella sporterna i kommunen. Vi lockar en målgrupp som oftast inte hittar sin plats inom de traditionella idrotterna.
Vår förening är helt beroende av ideellt arbete. Alla våra intäkter går direkt tillbaka till föreningens verksamhet.
Foto (från övre rad, vänster): Helena Mettävainio, Helena Mettävainio, Helena Mettävainio, Ida Lund
Vi har träningar för alla över 16 år två gånger i veckan. Övningarna anpassas för att passa spelare från alla nivåer. Vi sätter tillsammans målen för vilka matcher vi vill spela och försöker hitta en balans mellan rekreation och elitverksamhet.
I vårt A-lag satsar vi på att spela tuffa matcher på så hög nivå som möjligt. I B-laget fokuserar vi på att ge nyare spelare och rekreationsspelare mer erfarenhet och speltid.
Foto: Helena Mettävainio
Terminen en fyller 8 år får en börja träna roller derby med oss. Våra barn och ungdomar tränar en gång i veckan med fokus på lek, lära sig roller derby och att ha roligt tillsammans med sina lagkompisar. I barn- och ungdomsverksamheten har vi inga krav på prestation över huvud taget. Den dagen en fyller 16 får en börja träna med seniorverksamheten, och får då välja hur mycket en vill satsa på roller derby.
För att en idrott och förening ska fungera behövs mer än bara spelare. Är inte tacklingar, fart och fläng din grej finns det oändligt mycket du kan göra för att vara minst lika viktig för sporten och föreningen som våra spelare.
Vill du vara del av sporten och åka rullskridskor men känner att tacklingar, fart och fläng inte är för dig kan rollen som domare passa dig perfekt! Våra duktiga och erfarna domare lär dig allt du behöver kunna för att börja döma roller derby.
NSO:s, non-skating officials, funktionärer – kärt barn har många namn. Det är NSO:s som ser till att matchen fungerar. De räknar poäng och utvisningar, håller koll på tider i spelet och ser till att det blir statistik för matchen. Om du inte vill eller kan åka rullskridskor kan NSO:ande vara din grej!
Här har du all frihet i världen att bestämma vad du vill och kan göra. Vi behöver alltid människor som vill hjälpa till där de kan i föreningen, oavsett om det är som styrelseledamot, ledare, eller genom att hitta sponsorer, baka fika till eller sälja merch på match!
Vår förening drivs av våra medlemmar för våra medlemmar. Vi är spelare, familjemedlemmar, fans, domare och NSO:s. Alla är lika viktiga för att föreningen ska lyckas.
Genom att bli medlem i föreningen kan du stötta oss från insidan. Du väljer själv hur aktiv du vill vara – från supporter till styrelseledamot.
200 kr
/termin
För alla tränande medlemmar mellan 8 år 16 år gamla. Medlemsavgiften ingår i priset.
400 kr
/termin
Den första terminen du tränar med oss betalar du ett lägre pris. Medlemsavgiften ingår i priset.
400 kr
/termin
Du kan hyra utrustning så länge du behöver. I hyran ingår full utrustning; hjälm, skydd och rullskridskor.
200 kr
/termin
För våra erfarna spelare, eller transfers från andra föreningar som är matchklara. Medlemsavgiften ingår i priset.
800 kr
/termin
För den som inte har sett så många roller derby-matcher kan det vara svårt att hänga med bland alla regler och begrepp. Vad går det ut på? Hur tar man poäng? Här försöker vi reda ut roller derbyns grunder.
Lagen består av upp till 15 spelare vardera och dessa kan ha följande positioner:
Jammern är den enda som kan ta poäng för sitt lag. Jammers har en stjärna på hjälmen.
Blockers är de resterande spelarna som försöker att hindra motståndarnas jammer att ta sig igenom packet samtidigt som de försöker hjälpa sin egen jammer.
Pivoten är en blocker som kan ta över rollen som jammer om jammern ger över sin jammermössa. Pivots har ett streck på hjälmen.
En Roller derby-match är uppdelat i två 30 minuters perioder. Dessa är i sin tur indelade i så kallade ”jams” som varar i max 2 minuter. Matchen spelas på en oval bana som kallas för track.
I början av varje jam ställer båda lagen upp 4 blockers (om ingen är utvisad!) mellan jammerlinjen och pivotlinjen (se bild). Lagen ställer också upp var sin jammer som börjar bakom jammerlinjen.
Riktningen för spelet är motsols. Spelare får åka medsols så länge de inte tacklar eller trycker på motspelare.
En vissla startar jamet. Efter jammers första passering genom packet kan de börja ta poäng. De får ett poäng för varje motståndarblocker de passerar. Den jammer som först tar sig igenom packet blir “lead jammer” och får närsomhelst avsluta jammet genom att slå händerna mot sina höfter. Om den som är lead jammer får en utvisning eller tar av sig jammermössan tappar den sin position och jammet pågår i två minuter.
Det lag som har flest poäng när matchen är slut vinner!
Foto: Helena Mettävainio
Efter det första varvet börjar jammers plocka poäng. Poängen plockas genom att passera motståndarblockernas höfter. Har blockern en gång passerats har dens poäng för det varvet plockats, även om den hinner åka in framför jammern på samma varv igen. En jammer kan alltså ta max fyra poäng per varv.
Om jammern inte hinner passera alla blockers på ett varv innan jamet är slut får den poäng beroende på hur många blockers den hade hunnit passera innan jammet avslutades.
Foto: Helena Mettävainio
Matchen övervakas av 7 domare och 11 stycken Non-Skating Officials (NSO:s). Domarna ser till att spelet går säkert till och delar ut utvisningar till spelarna. NSO:s håller bland annat koll på poäng, utvisningar och tid.
Foto: Beatrice Karjalinen
Foto: Teresia Gustafsson
Utvisningar, eller penalties, tas löpande under spelet och den som blir utvisad ska direkt ta sig till utvisningsbåset.
Varje penalty ger 30 sekunder utvisning och laget får spela kort under den tiden. Flera spelare kan få utvisningar samtidigt, men det måste alltid finnas minst en blocker från vardera lag på planen. Jammers kan också få utvisningar, men båda jammers får inte vara utvisade samtidigt. Deras utvisningar blir då förkortade.
Om en spelare får sju penalties får den inte spela mer och istället sätta sig på läktaren. Detta kallas för “Foul out”.
Foto: Teresia Gustafsson
När en spelare blir tacklad utanför tracket av en motståndare måste den gå tillbaka in på tracket bakom den spelaren och/eller de som var framför när spelaren blev uttacklad. Gör den inte det blir den utvisad.
Spelare får bara tackla motspelare i motsols riktning. Om en spelare tacklas eller trycker på en annan spelare medsols blir det utvisning.
Att putta, dra i eller trycka på en motspelare med underarmarna.
Är du intresserad av att testa roller derby, har du ett förslag på samarbete eller har du bara några frågor du vill ha svar på? Tveka inte att höra av dig så hjälper vi dig.
Luleå Roller Derby
Box 50151, 973 24 Luleå
Swish: 123 526 21 75
Bankgiro: 630-1287